Чист планински въздух

Къща за гости Равеста

Село Руховци се намира на около 6, 8 километра югоизточно от град Елена (Пеш - около 1 час 22 минути; С кола - около 9 минути). Разположено е в равнинна местност на високия десен бряг на река Мийковска (Боровщица), на 310 метра надморска височина. От него водят пътища на юг към село Илаков рът, на северозапад към Елена и на изток към село Марян. Има красива околност. Преминалият тук чешки учен Константин Иречек описва удивителната природа и по-конкретно руховските ливади.

В селото е съществувало едно от ранните килийни училища в района. То било открито в 1828 г. и се помещавало в частни къщи, докато в 1857 г. "на хорището" била построена училищна сграда, но в нея занятия не са водени. На следващата година било построено ново училище в центъра на селото. През 1904 г. е отворено вечерно училище за възрастни, а в 1921 г. първи прогимназиален клас.

По време на Руско-турската война 1877-1878 г. селото е опустошено и разграбено.

Град Елена е община от Великотърновска област, включвайки в състава си 124 населени места. Районът е известен още под името Еленски балкан. Местността предлага множество възможности за туризъм – пешеходен, колотуризъм, риболов, лов, планински преходи по изградените екопътеки, ски, излети, барбекю сред реката и други.

Град Елена е разположен на 293 м надморска височина, а като цяло в региона тя варира от 100 до 1536 метра – най – високата точка е връх Чумерна в Елено – Твърдишката планина.

Легендите за възникването на града са много. Най – известната от тях е за двама младоженци – Елена и Самуил, които в деня на сватбата си биват нападани от разбойници. От мъка родителите се заселили в мястото, където двамата влюбени били погубени и основали град Елена.

За славното минало на градчето свидетелстват множеството забележителности, повечето, от които с важно историческо и духовно значение

Знаете ли, че ...

Руховци е признато от колиби за село след 1887 г. След Освобождението с присъединените към него махали Кехайовци, Стайковци и Христовци е самостоятелна община.