Христовски водопад

Къща за гости Равеста

Водопадът се намира южно от махала Христовци в землище на село Руховци, надморската височина, на която се намира е 400 метра. До природната забележителност „Водопада” на р.Мийковска може да се стигне по маркирана еко- пътека, с обособени кътове за отдих – пейки и барбекю. Заставайки край водопада, невъзможно е човек да остане безразличен към красивата гледка. Падащата от височина 9 м вода се разбива в скалистото легло на реката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. От ляво на реката (по течението) се спуска стръмен скалист склон, по който се е настанил келяв габър. От дясно на реката се простира обширна поляна. Върху едно от дърветата е поставена табела „Защитен природен” обект.

Несъмнено това е един от маршрутите в Еленския Балкан, който предразполага за много силни емоции. Започва от автогарата в град Елена и се движи югоизточно като преминава през крайните улици на града. До скоро те са били махали и там със сигурност можете да усетите атмосферата, в която са живели и все още живеят еленчани. Маршрутът продължава по просторни поляни като пресича редки мешови горички. Пред погледа се разкрива чудна гледка към Балкана с местния първенец- връх Чумерна /1536 м./ и Еленската котловина. След като се премине покрай махала Христовци, малка лъкатушеща пътечка ще Ви отведе до природната забележителност - Христовския водопад. Мийковската река образува скално корито, а водата пада с грохот от 15 метра по стъпаловидни скални образувания. Западната стена на коритото представлява отвесни скали, където с помощта на опитни инструктори можете да се спуснете чрез алпийски рапел до реката.

В района на Христовския водопад в красива букова гора има изградени барбекю, няколко къта с маси и пейки, където могат да бъдат организирани: чеверме или пикник с дегустация на еленски месни специалитети, приготвени на огън. През летния сезон проявата може да се съчетае с плаж край реката.

Знаете ли, че ...

Дo тoзи фeнoмeн мoжe дa ce cтигнe пo cпeциaлнo изгpaдeнaтa зa тaзи цeл eĸoпътeĸa, ĸъдeтo ca нaпpaвeни мнoжecтвo ĸътчeтa зa oтдиx и пoчивĸa. Πo тoзи нaчин щe имaтe шaнca дa ce нacлaдитe нa ĸитнитe и чyдни мecтeнцa, ĸoитo ca ce cĸpили тyĸ и дa вдишвaтe пoвeчe oт cвeжия и пpoxлaдeн плaнинcĸи въздyx. Христивски водопад- GPS координати: 42.90181,25.921462